Thalassitis Oak Fermented 2013

Thalassitis Oak Fermented 2013

[icon_list style="star"]

  • יקב: GAIA Wines (פלופנסוס וסנטוריני, יוון)
  • בתמצית: יווני לבן ויוצא דופן מהאי סנטוריני, מינרלי ומורכב, עם הרבה ים ועוצמות של יין אדום קטן
  • אלכוהול: 13.5%
  • הרכב זני: 100% אסירטיקו
  • מחיר מומלץ: 120₪
  • חשוב לדעת: לצנן במתינות 12 מעלות ולאוורר שעה לפני השתיה
  • יבואן: אדום כהה
  • ללגום ליד… בשרים קלים עד כבדים, גבינות קשות מיושנות, דגים על האש [/icon_list]
טלסיטיס אינו צנוע כמו רוב הלבנים שלגמנו בביקורים ביין, אלא יין אצילי ויוצא דופן בהרבה מובנים. אסירטיקו הוא זן ענבים לבן בעל היסטוריה ארוכה ורקע ומאפיינים ים תיכוניים מיוחדים. מקור הזן הוא בקבוצת האיים היווניים הקטנה והמעגלית סנטוריני שבים האגאי, חלק מארכיפלג האיים הקיקלדיים. כאן גפני האסירטיקו גדלות בר בשיטת ׳קולורה׳ (ראו תמונה בתחתית העמוד) כמו קן שבתוכו מונח כמו ביצים על קרקע בזלתית ענייה בחומר אורגני, באקלים חמור סבר וכמעט נטול גשם, מול ערפילי ים ורוחות קיץ פראיות. גם כשהוא מבשיל מוקדם, באמצע אוגוסט, אסירטיקו ניחן בחומציות גבוהה, שאליה מתווספים מינרליות בזלתית חלומית, מרקם וטעם עשירים שמזכירים עוצמות של יין אדום, מורכבות ועומק וגם אצילות. הגפנים בנות למעלה משבעים שנה מניבות יבול נמוך ואיכותי וכל הטרואר הפנטסטי הזה מיתרגם תחת ידיהם של המומחים מיקב גאיה (ראו הרחבה למטה) ליינות פנטסטיים לא פחות. ההערכה הרבה שהיינות זוכים לה ממבקרי יין בעולם היא עדות נוספת לאיכותם. בגרסה שלפנינו היין עובר תסיסה הראשונית בחביות בריק (225 ליטר, אלון צרפתי) ולאחר מכן עובר בהן השרייה על המשקעים, או ׳סור לי׳ בשפה המקצועית (Sur Lie) למשך 4-5 חודשים נוספים. בשיטה זו, המקובלת ביינות לבנים גדולים, נוקטים כדי לקבל עומק ועושר נוספים מפרי באיכות יוצאת דופן. כאן היין היוצא דופן מלכתחילה מקבל תוספת נפח ומאפיינים מודרניים של חבית המוכרים לנו, המלווים את מאפייני היין בנינוחות יחסית, אם אפשר לתאר כך יין עוצמתי כל כך. התוצאה הייחודית, שדורשת מעט התרגלות במפגש ראשון, מתאימה לליווי מאכלים כבדים כמו תבשילי דגים עשירים או בשרים איכותיים שיינות לבנים לעתים רחוקות משודכים אליהם באופן טבעי. צבעו זהב עמוק וירקרק מעט. האף מורכב ודחוס עם ענן ניחוחות ים ומינרליות של בזלת קצת שרופה, פרי רענן ורמזים לחמאה, אגוז ומעט וניל מהחבית. החיך עמוס ורענן גם יחד, מתנהג כמו רוזה כבד או יין אדום רענן, עם חמיצות חדה ברקע ששומרת את השותה רענן. הסיומת ארוכה וחמצמצה בעדינות. זהו יין לבן לא שגרתי שמומלץ לחובבי לבנים מיטיבי לכת להתוודע אליו, כמו גם אל אחיו שלא עבר השרייה בחביות.
מאחורי היין: ׳טלסה׳ (Thalassa) הוא שמו של מנהג נפוץ ביוון העתיקה להוסיף מי ים ליין כדי להעניק לו איכויות מרפאות. היינות שעורבבו נקראו ׳יינות שבאו מהים׳ – Thalassitis Oenos. מייסדי יקב גאיה (GAIA, להבדיל מיקב Gaja האיטלקי שאין לו כל קשר אליהם), מומחה היין יאניס פרסקוופולוס והאגרונום לאון קרטסאלוס, קראו ליין לעיל Thalassitis כדי להבליט את ההשפעה של הים על הטרואר המיוחד שמוצא ביטוי נרחב ביינות המיוחדים. העבודה שעשו השניים מהווה קרקע למהפכת איכות ביינות יוון החל מסוף המאה שעברה וקנתה תהילה קטנה להם ולטרואר הייחודי שיינותיהם מבטאים.

Assyrtiko_Kouloura_Vines_Santorini

גפני אסירטיקו בסנטוריני גדלים בר בצורת קן מסורתית הנקראת ׳קולורה׳ (kouloura) המגנה מפני רוחות עזות על הפרי כמו על ביצים

 

תגיות נפוצות  :  ,
מידע על נעם דינסטג

מטרת אתר זה וסדנת היין שאני עורך, להפוך את עולם היין והעולם שמסביבו לנגישים יותר.

פוסטים קשורים