- יקב: יקבי כרמל (ישראל)
- בתמצית: ישראלי לבן מפתיע בסגנון ים תיכוני, מרווה ונעים, במחיר נוח מאוד. מומלץ
- הרכב זני: 40% מוסקט אלכסנדרוני, 35% גוורצטרמינר, 20% קולומבארד, 5% ריזלינג
- אלכוהול: 10.5%
- מחיר מומלץ: 60₪
- חשוב לדעת: לצנן במתינות 10-12 מעלות
- ללגום ליד… אפריטיף גבינות ופירות, דגים על האש, מזטים מלוחים. נעים גם לבדו
היין הלבן מסדרת ואטס (Vats, שהם מיכלי ההשרייה בתהליך היין) של הבית ההיסטורי יקבי כרמל עושה חסד עם זנים לבנים ארומטיים מקומיים באופן שאינו נפוץ בארצנו. הזן מוסקט אלכסנדרוני, המשגשג באקלים חם ונחשב לאחת הגפנים הקדומות ביותר, משמש עמוד שדרה בממסך נדיר בתעשיית היין של 2016 (הרחבה למטה). התוצאה פרי שיתוף פעולה של היינן ערן גולדווסר ואיש ההדרכה והפיתוח בכרמל דיויד גרוניך עשויה היטב ומוצלחת מאוד עבור בציר ראשון, בעלת איזון, ניקיון ומעט אלגנטיות טובה. האופי כאן ייחודי והיין ארומטי באופן שונה ממקביליו הזניים בעולם. הזנים השונים נבצרו כל אחד בעיתוי אחר וכמות הסוכר שנשארה (סוכר שיורי) מספקת ליין מתיקות מעודנת, מה שנקרא ׳אוף דריי׳ (Off-dry, בין יבש לחצי יבש), לצד חמיצות נעימה שמלווה את השתיה כמעט לכל אורכה. הגוף מעט מלא, חושף מאפייני הדרים מיוחדים, מעט אדמתיות, פרחוניות עדינה ובישום פרי עמוק ורענן. זהו יין אידיאלי לאפריטיף קיצי קל, מאזטים מלוחים ודגים, שגם מספק שתיה נעימה לבדו. הוא לא דורש צינון הגון – להיפך, איכותו מתגלה במלואה דווקא כשהוא מפשיר מעט, אבל ביום חם בהחלט קצוי להנות ממנו קר. אחוז אלכוהול נמוך בהרבה מהממוצע מהווה הפתעה נוספת לטובה. צבעו קש זהוב עדין. באף פרי רענן וחמצמץ, צימוקים מהמוסקט, פטרוליות מהריזלינג והגוורצטרמינר, ניחוחות עדינים של קלמנטינה ופומלה על קליפתן מהקולומברד עם רמז לשמן האתרי מהקליפה. החיך מעט סמיך, מתחיל מתקתק ומפתח טעמים יבשים שסוחטים את החיך ומתמשכים בפריכות על הלשון וסיומת ארוכה ארוכה. לבן ים תיכוני איכותי ואותנטי, אחד הראשונים שנעשו כאן באיכות זו, ובמחיר נגיש שמציע תמורה גבוהה. מומלץ.
מאחורי היין: סדרת Vats שיקבי כרמל השיקו בשנת 2015 היא חלק מהתעוררות הסגנון הים תיכוני ומסמלת יציאה מקיפאון סגנוני ומחשבתי בתעשייה המקומית. היין מגשים חזון ניצול מיטבי של טרואר מקומי; במקום להתחקות אחר סגנונות עולמיים מסחריים נפוצים, הוא בוחר כהשראה סגנון ים תיכוני, יווני למשל. מיקב גדול כמו כרמל זוהי סנונית ראשונה, חשובה ומעודדת. שימוש בזן כמו מוסקט לייצור יין לבן מתוחכם יותר מהמתוק הנפוץ מדגים חשיבה מעמיקה וחזון ארוך טווח שהם הכרחיים ביקבים מצטיינים בפרט ובתעשיית יין בכלל.