- יקב: M. Chapoutier (עמק הרון, צרפת)
- בתמצית: סירה אדמתי ומורכב מעילית העולם הישן של עמק הרון, בעל איכות יוצאת דופן
- זנים: סירה
- אלכוהול: 13%
- מחיר מומלץ: 420₪
- יבואן: הכרם
- חשוב לדעת: לאוורר שעתיים אחרי הפתיחה. כדאי להמתין עד 2018 לפחות
- ללגום ליד… תבשילי מתובלים בכמהין, מאכלי דגים עשירים. מהווה ארוחה בפני עצמו
יינות קוט-רוטי הם סמל של העולם הישן ונמנים על העילית שביינות עמק הרון. הנציג הזה, שקיבל את שמו מציפור נפוצה באזור (Les Bécasses, באנגלית Woodcock ובעברית חוטמן המערות), מופק מפרי שנבצר בשני חלקי האפלסיון (ראו הרחבה למטה). ענבי סירה הדומיננטיים ביינות הרון מרכיבים 100% מהיין ופוטנציאל האופי הבולט הטמון בזן מוצא כאן ביטוי מלא אופי, מעט בוטה ואדמתי, מורכב, אלגנטי ובעיקר רוחב יריעה באף ובחיך, שעם מעט תשומת לב הופך ממכר ממש. האקלים הקר יחסית של אזור הרון הצפוני תורם לעידון ביין והגישה הביודינמית שנוקט היקב המעולה של מישל שפוטייה תורמת אף היא לטוהר ושלמות היין, שהוא מהמם ומיוחד. פוטנציאל היישון כאן גבוה בהתאם. צבעו ארגמן אדמדם יפה ומעט שקוף. האף טחוב וריחני עם ערב רב של רבדים: פטל שחור מתוק ואניס, גופרית ואדמה רטובה, מעט מנטה ונימים חבויים נוספים. החיך המופלא והרענן בעל גוף בינוני וממשיך את מאפייני האף, שוטף את החיך בטעם, עם טאנים רכים וסיומת ארוכה ומהפנטת. זהו יין מדהים והמחיר בהתאם.
מאחורי היין: אזור היין קוט-רוטי הוא חלקת כרמים בצפון עמק הרון שביינות המופקים ממנה זכו לתהילה ומעמד לצד היינות הטובים העולם, ועל הדרך גם סללו ליינות אזור הרון כולו את מקומם על מדפי היין בשוק הבינלאומי. הטרואר המיוחד באפלסיון כולל מדרון תלול המעניק חשיפה טובה לשמש שמיטיבה עם איכות הפרי ועל כן זכתה לשמה Côte-Rôtie, או ״מדרון צלוי״. האפלסיון מתחלק לשני תתי-אזורים בעלי סוגי הקרקע שונים המשפיעים כמובן על אופי היין וגם העניקו להם את שמם, המדרון הבהיר Côte Blonde בעל אדמת צפחה וגרניט והמדרון הכהה Côte Brune בעל אדמת צפחה עשירה בברזל. יינות קוט-רוטי בעלי אחוז אלכוהול נמוך יחסית, הודות לאקלים הקר יחסית בחלק הצפוני של עמק הרון, בהשוואה למזג האויר הים תיכוני והחמים יותר בשאר חלקי האזור. ביינות האפלסיון מותרת תוספת של עד 20% ויונייה (לבן) המעשירה את היין ומדגישה את הארומה. משפחת שפוטייה פעילה בתעשיית היין של עמק הרון מתחילת המאה ה-18 אבל הקימה יקב עצמאי עם כרמים בבעלות המשפחה רק בשנת 1897. האיכות הגבוהה ביקב משתקפת בכל יינותיו, החל מהפשוטים יותר שמספקים תמורה נהדרת למחיר. היקב הפעיל בעמק הרון וכן בלנגדוק רוסיון נוקט בגישה ביו-דינמית בכל הכרמים המשמשים אותו ומפיק ברוב המקרים יינות זניים, גם באפלסיונים שבהם נהוג ליצור ממסך, כמו ההרמיטאז׳ המובחר לעיל.