- יקב: Erwin Tinhof – בורגנלנד, אוסטריה
- בתמצית: פינו בלאן מסדר גבוה ואזור איכות מעניין, צעיר גם בגיל 5. מומלץ
- הרכב זני: פינו בלאן מכרמים באזור לייטהברג (Leithaberg)
- הרכב קרקע: אבן גיר (מאובנים) וצפחה
- אלכוהול: 14.5%
- מחיר מומלץ: 129
- חשוב לדעת: לצנן היטב 8-10 מעלות. יעמיק 10 שנים לפחות משנת הבציר
- ללגום ליד… מהנה לבדו ומתאים למנות עשירות – צלעות טלה, חריימה, מאכלים אסיאתיים חריפים
פינו נואר הוא זן שנוטה לייצר מוטציות באופן שכיח, ואחת מהן היא פינו בלאן, זן מעט נידח בגרסאות הזניות שלו אצלנו, שתמיד סיקרן אותי. פוגשים אותו בדרך כלל במבעבעים כמו קרמו ד׳אלזס, ויש מעט כרמים שלו גם בשמפיין – הוא מהזנים ההיסטוריים המותרים שם. בחלק הצפוני של בורגונלנד במזרח אוסטריה יש אזור מעניין שפינו בלאן היא התמחות שלו. כרמי יין טופחו כאן כבר במאה השמינית, ומשפחת טינהוף מעבדת חלק מהם למשך 11 דורות. המסורת והידע האלה ניכרים בפינו בלאן הזני שלהם, שנקרא כאן וויסבורגונדר.
האופי והאיכות מתחילים בטרואר ייחודי ששווה להתעכב עליו. ליית׳ה ברג הוא רכס הרים 40 ק״מ דרום-מזרח לוינה. האקלים הפאנוני בבורגנלנד תורם חום וקיץ יבש, עם מיתון מהימה הגדולה נויסידלר ממזרח ויערות שמסייעים עם רוחות קרירות. הקרקע עשירה בגיר מאובנים, והטרואר הזה מוליד עוצמה ומינרליות שמזכירים במשהו יינות גדולים מהקוט דה בון, עם פרופיל שמושך לכיוון אחר וטיפוסי יותר לפינו בלאן. האלכוהול כאן נדיר בלבנים אירופאיים, 14.5%, ונעלם בהרמוניה של עוצמות היין.
הייננות שנעלמת לפחות כמו האלכוהול, ומשאירה את הזן במרכז עם הטרואר כתיבול, מאפשרת הזדמנות נדירה להכיר את הזן יותר לעומק. התסיסה הספונטנית וההבגרה נעשות במיכלי עץ גדולים, שמספקים רוך בלבד. היקב משתמש בפינו בלאן גם בבלנד והפיק את הגרסה הזנית הזו רק בשנים 2019, 2016. הבקבוק בגיל 5 עדיין זקוק לזמן כדי להיות נינוח, ומרגיש חמים ומעט אגרסיבי בהתחלה.
יש כאן הרבה עוצמה ואורך שמקבלות נינוחות מסוימת מהרמוניה יפה. המינרליות דומיננטיות עם מעט פלינט, ממשיכה למרירות טיפוסית לזן עם ירקרקות שהופכת אותה לשקדים ירוקים, וקליפת הדרים וקרם ליים, שרף ועשבי בר. בחיך המרקם רחב, עם חומציות תומכת על הרף העליון מבלי לאבד קוהרנטיות, חדה ומתחברת למרירות, וגולשת אל סיומת אינסופית כמעט שנשארת בחיך גם שעה אחרי. יום למחרת מתווספים פריחה לבנה ומלון כתום. שווה לחזור אל היין והבציר הזה בעוד כמה שנים, ופקק ההברגה די מבטיח שיהיה מעניין.
רשמי טעימה – בציר 2019 (נטעם 2024): הבקבוק בגיל 5 עדיין זקוק לזמן כדי להיות נינוח, ומרגיש חמים ומעט אגרסיבי בהתחלה. יש כאן הרבה עוצמה ואורך שמקבלות נינוחות מסוימת מהרמוניה יפה. המינרליות דומיננטיות עם מעט פלינט, ממשיכה למרירות טיפוסית לזן עם ירקרקות שהופכת אותה לשקדים ירוקים, וקליפת הדרים וקרם ליים, שרף ועשבי בר. בחיך המרקם רחב, עם חומציות תומכת על הרף העליון מבלי לאבד קוהרנטיות, חדה ומתחברת למרירות, וגולשת אל סיומת אינסופית כמעט שנשארת בחיך גם שעה אחרי. יום למחרת מתווספים פריחה לבנה ומלון כתום.